ТАЈАНСТВЕНИ ПУТЕВИ СЕМАНТИКЕ И ЛЕКСИКОЛОГИЈЕ

У Свечаној сали ,,Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 3. 4. 2017. године, одржана је радионица ,, Тајанствени путеви семантике и лексикологије“. Кроз кратку причу о речима и богатству њиховог значења, Слободан Јотић, наставник српског језика и библиотекарка Јелена Чобић, увели су ђаке 6. разреда ОШ ,,Свети Сава“ у суштину Вукове мисли: ,,Испеци, па реци!“

Задаци које су решавали ученици били су мотивисани језичким занимљивостима. Учесници су наведени да на основу свог језичког осећања реше задатке у којима су скривени проблеми везани за лексикологију, семантику и синтаксу. Кажу да је најдужу реченицу икада написану упутио писмом заљубљени Хенри 8. Ани Болин, будућој жени. То је била права краљевска синтакса: зависне реченице низале су се без краја. Тако смо и ми , у нашој радионици, од једне речи, добили маштовите мини приче.
Овакве вежбе омогућавају да се на интересантан начин развијају разне језичке вештине, стимулишу многе мисаоне способности, логичко и креативно мишљење.

  1. Оставите коментар

Постави коментар