Наши изузетни рецитатори

Такмичење у уметничком казивању окупља младе рецитаторе који тога дана говоре стихове својих омиљених песника и труде се да представе песму и себе. Песму представљају кроз њен семантички садржај (значење којима су стихови испуњени) и кроз мелодијски образац (комплексан систем прозодијских и метричких закона). Ученик који се спрема за такмичење мора, дакле, да овлада свим елементима интонације и акцентуације, да води рачуна о ставу,  изговору и фонологији, да изабере песму примерену својим годинама и својој личности, да све време размишља о стиховима које говори, да их доживи и оживи и да нам пренесе свој доживљај тако да осетимо његов став и однос према песми. То се зове добра интерпретација. Да ли су неки наши рецитатори задовољили ове критеријуме? Јесу.

У уметничком казивању нема нумеричког вредновања које би се могло назвати егзактним. Постоје категорије које би се могле сврстати под сензибилитет, општи утисак и вредносни суд или укус. Али тек када су задовољена правила о доброј интерпретацији. Онда можемо конструктивно да разматрамо да ли је песма добро подељена на блокове, има ли довољно постакценатских дужина и да ли је иктус на правом месту, да ли је емоција примерена стиху или речи, да ли је глас добро постављен, да ли су паузе предуге и да ли је у реду рушити норме и не поштовати прекорачење и пуно других детаља које добру интерпретацију одвајају од изванредне.

Основна школа „Свети Сава“ наступила је са шесторо такмичара. Најбоље се пласирала Јована Радујкић, која је у конкуренцији млађих разреда освојила треће место. У конкуренцији старијих разреда Марија Цакић и Кристина Ђорђевић су похваљене. Да ли су наши такмичари били изузетни? Мислим да јесу. Да ли су награђени за ту изузетност? Мислим да нису.

WP_20160327_015WP_20160327_022WP_20160327_012WP_20160327_008WP_20160327_019

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: