Градска депонија

На самом ободу града налази се градска депонија. На двеста- триста метара од ње, почињу прве куће. Људи се много жале на смрад и на пластичне кесе које разносе ветар и пси луталице. Мештани Новог насеља су писали петицију да се депонија премести на друго место. Пре пар година су блокирали улаз депоније и покушали да спрече даље одлагање смећа. Али одлагање смећа се наставило уз обећање да ће се депонија преместити на друго место, што и даље није учињено. Крајње решење би било да се отвори центар за рециклажу.
Разговарали смо о томе са суграђанком Негосавом Мишић. Она има 68 година, живи у близини депоније и сећа се како је овај простор некада изгледао.
– На месту депоније некада је вађен шљунак за индустријске потребе, па су те рупе коришћене за одлагање градског смећа. Када су се рупе препуниле, смеће су почели да одлажу по околним њивама.
Она сматра да депонија свима смета, јер повремено долази до паљења смећа. Такође долази до смрада и ширења разних бактерија.
– Више пута смо се жалили градоначелнику . Некада је долазило до блокада прилаза депонији. Међутим, после пар месеци поново су почели да одлажу смеће на истом месту. Куће су удаљене по 30 метара од депоније и шири се јак смрад и неподношљиво је живети у том делу града. Депонија је „Ругло“ града и опасност по грађане И животну средину. Споља изгледа катастрофално,а када дуне јака кошава, све кесе и картоне разноси ветар по двориштима и њивама.
Питали смо И да ли је нешто учињено да се спречи даље одлагање смећа.
– Постоји списак свих грађана ко ји су били за то да се депонија премести. Више од 3-4 пута су позивани градоначелник и његов заменик да одржимо састанак у месној заједници „Сопот 2“ , међутим нису се одазвали на позив.
Наша саговорница додаје да ту долазе И пси луталице да траже храну И да не могу да се одбране од њих, поготово што цео град доводи своје псе и оставља их на депонији.
Можда се решење крије у томе да се становници оближњих домаћинстава преселе на друго место?
-Не бих ја излазила из моје куће, већ да надлежни уклоне депонију на друго место.

текст: Никола Јовановић

фото: Андрија Калезић

12381226_1685040228402653_620707655_o 12823138_1685040215069321_29005918_o 12842365_1685040191735990_268493614_o

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: