Основно образовање и у казнено-поправним заводима

Маргарета Секуловић, директор ОШ „Свети Сава“

Оформљено четири нова одељења Друге шансе. Полазници срећни због могућности да се образују. Наставници пред новим искушењима. Пројекат важан за целокупно друштво

Ових дана Основна школа „Свети Сава“ улази у нову фазу пројекта Друге шансе или Фукционалног образовања одраслих. У Казнено-поправни заводима за жене и мушкарце отварају се нова одељења. О овом новом изазову разговарали смо са директорком школе Маргаретом Секуловић.

Школа је добила нова одељења у оквиру Основног образовања одраслих. Можете ли нам рећи нешто више о томе?
-Школа је добила 4 нова одељења. Једно одељење првог циклуса у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу и три одељења сва три циклуса у Казнено-поправном заводу за мушкарце у Забели .DSCN0597

Шта ће то значити за нашу школу?
– Значиће повећање укупног броја полазника и оних којима ми као школа дајемо могућност да се образују.

Посетили сте Казнено-поправни завод за жене. Какви су Ваши утисци?
-Утисци су веома позитивни. Ни ја нисам много знала о томе и помало сам се плашила како ће све то изгледати. Међутим, полазнице су јако мотивисане, задовољне, рекло би се и пресрећне што им пружамо могућност да се образују.DSCN0612

Како су наставници прихватили овај нови изазов?
-Наставници су овом новом задатку приступили озбиљно и професионално и позабавили су се наставним планом и програмом који је посебан и другачији за одрасле. Ако тренутно постоји мало бојазни, временом ће је заменити задовољство оним што учине у образовању ових полазника.

Да ли наставници треба да прођу неку додатну обуку?
-Да, наставници морају да стекну основна знања из андрагошких вештина, јер андрагогија је наука која се бави одраслима. Приступ старијим лицима се разликује од приступа деци, јер одрасли већ имају нека искуства и знања.

На какав је одзив код кажњеника наишла ова идеја?
-Одзив је био велики, али због интензитета којим ћемо приступити настави, нисмо могли да обухватимо све који су били заинтересовани.

Да ли рад са оваквом врстом полазника може да утиче на квалитет рада у редовној настави?
-Ја мисли да може да побољша квалитет рада у редовној настави, јер наставници добијају додатне обуке па самим тим постају стручнији и за свакодневно бављење децом. Наставници добијају више знања, више идеја, више начина за приступ градиву, тако да овим сви добијају – наставници директно, а ученици индиректно.DSCN0595

Ви сте били међу првима који су шватили важност Друге шансе. Да ли је ово следећи корак ка остварењу те визије?
-Може се рећи да јесте, пошто смо ми били једна од 34 школе у Србији које су се укључиле у реализацију пројекта Друга шанса. То је био пројекат који је започео 2011/2012. школске године и ми смо у том пројекту били две школске године, а затим је образовање одраслих добило свој законски оквир и ушло у редован систем образовања. Ми смо већ пет година у овом виду образовања. Прво су у Другој шанси били полазници који се налазе свуда око нас, а сада смо укључили и оне који немају могућност да се школују јер се налазе у казнено-поправним установама. Ми сматрамо да је ово веома хуман и важан пројекат за просперитет друштва.

С обзиром да истраживања показују да је пуно фукционално неписмених становника, да ли је ово најбољи начин да се смањи њихов број?
-Да, и ја мислим да ћемо наставити са овим видом образовања, јер свуда око нас постоје људи који или уопште нису ишли у основну школу или је нису комплетно завршили. Дакле, фукционално су неписмени, што значи да нису способни да примењују знања у свакодневном животу. Ово образовање омогућава тим људима да побољшају квалитет свог живота.

Новинарска секција ОШ „Свети Сава“DSCN3777

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: