ПОДРШКА ПОРОДИЦИ –НАЈБОЉА ПОДРШКА ДЕЦИ!

Дечја недеља у Основној школи “Свети Сава“ обележена је активностима које стварају и популаризују простор у коме свако дете има право да одрасте у породичном окружењу. Школа је својим програмима покушала да скрене пажњу јавног мњења на стварни положај детета у друштву и конструише институционални амбијент за нормалано одрастање.
Недеља је започела ( 05.10.2015.год. ) подсећањем на Конвенцију о правима детета, организовањем литерарних и ликовних радионица. Једна од тих радионица одржана је у школској библиотеци са ученицима 4. разреда. Радионицу је водила Ана Косановић, библиотекар. Ученици су упознати са историјатом настанка Конвенције о правима детета и књигом „Буквар дечијих права“ Љубивоја Ршумовића. Групним радом, ученици су илустровали своја права и исписивали поруке својим родитељима у вези њиховог остваривања. Дружење је протекло уз музику и добро расположење.

У среду, 7.10. 2015.године, одржане су три активности:
• У 12.00 сати, у читаоници Градске бибилиотеке одржана је креативна и ликовна радионица „Моја породица – развојна комуникација”, а присуствовало је осморо ученика 8. разреда школе, који су били предвођени наставником грађанског васпитања и вођом културолошке секције Ненадом Милошевићем и Светланом Спасић,школским педагогом. На радионици, коју је водила Славица Вучинић, библиотекар, деца су имала прилику да усвајају вештине успешне комуникације и да искажу како виде породично и шире друштвено окружење као контекст за остваривања права сваког детета на срећно одрастање.
• У 13.00 сати, у мултимедијалној учионици школе, одржана је смотра дигиталних радова ученика који су настали током учешћа у пројектима сарадње са иностраним школама. Ученици наше школе, као и њихови вршњаци из Италије, Турске, Пољске, Словеније и Украјине, имали су задатак да обраде одређену тему и представе је путем презентација, видео снимака или кратких филмова. Катарина Шербановић, Катарина Илић, Николина Стојковић и Ања Милојевић, ученице 7. и 8. разреда, приказивале су радове које су направила њихова одељења, као и радове партнерских школа.Тако су у пројекту ‘Хајде да певамо заједно’, ученици имали задатак да отпевају песме из земаља које су учествовале у пројекту. Смотру је организовала наставница Оливера Илић.
• У 14.00 сати, у школској библиотеци одржана је још једна ликовна радионица на тему дечјих права за ученике 3. разреда, коју је водила Слађана Којић, библиотекар.

Четвртак, 08.10.2015. године, био је дан за реализацију активности на локалном нивоу:
• 10.00 сати – Сва 4 одељења подручног одељења школе у Ћириковцу, предвођена учитељицама Миљом Милојевић Стоиљковић, Марином Стоилков, Оливером Симић и Маријом Митровић, посетила су градску библиотеку где су присуствовали филмској пројекцији синхронизованог филма „Лисица и пас“.
• У 12.00 сати , такође у Градској библиотеци, ученици шестог разреда, присуствовали су промоцији књиге Јасминке Петровић « Лето када сам научила да летим ».Уз карактеристичну мешавину хумора, живописних ликова и аутентичног приказа људског искуства, Јасминка Петровић у овом роману пружа поглед на последице претходних деценија из перспективе данашње генерације младих, али истовремено се бави и универзалним темама одрастања, пријатељства и породице. Ову посету су организовале Анђелка Стефановић , наставник српског језика и Светлана Спасић, школски педагог и секретар организације « Пријатељи деце општине Пожаревац».
• У 14.00 сати, у школској трпезарији, ученици 3/1 одељења, давали су приредбу за ученике првог разреда.

Петак, 09.10.2015.године, био је дан за финализирање свих планираних активности током Дечје недеље и приказ продуката дечјег стваралаштва.
• У 12.30 сати , у мултимедијалној учионици , одржана је промоција часописа „Грађанска (с)вест“, настала на часовима грађанског васпитања у сарадњи са наставником Ненадом Милошевићем и промоција „ Књиге бајки – Петаци у бајци“, настала на часовима српског језика у сарадњи са наставником Слободаном Јотићем. Наставници су истакли значај дечијег ангажовања у креативним активностима, а онда су деца читала своје текстове.
• У 18.00 сати, у новој фискултурној сали, одржано је, друго по реду, такмичење ученика свих узраста наше школе – Покажи шта знаш. Учествовало је 28 такмичара и свако од њих је имао прилику да, у препуној сали, прикаже свој таленат. Тачке су биле разноврсне, а ученици су се опробали у певању, ритмици, гимнастици, Беатбоx-у, свирању,глуми, прављењу фризура, гипсаних фигура, плетењу гумица…. Победила је Милица Живановић, ученица 6/1 одељења, која је једногласном одлуком жирија, оцењена као најоригиналнија и најталентованија такмичарка ове манифестације.Организатори ове активности били су Слободан Јотић, наставник српског језика и Светлана Спасић, школски педагог.
У суботу , 10.10.2015. године, на пожаревачком хиподрому, одржан је крос РТС-а, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Атлетским савезом Србије и Министаром омладине и спорта. Манифестација
„ Трка за срећније детињство“, имала је за циљ да подстакне физичку активност деце и правилан психофизички развој уз спорт и рекреацију. Реализатори ове активности , били су наставници физичког васпитања Синиша Станојевић и Саша Миловановић .
Током Дечје недеље,ученици школе били су укључени у активности
„ Удружења пријатеља Чачалице“, поставили су ликовну изложбу у школском холу на тему овогодишњег слогана Дечје недеље (реализатори ове активности били су Ерол Ђурић, наставник ликовне културе и Јасна Јанковић, учитељица) и организовали су прикупљање школског прибора, одеће и обуће као помоћ сиромашним ученицима у оквиру хуманитарне акције Деца – деци.
Све активности током Дечје недеље пратили су и о њима извештавали, чланови новинарске секције , на челу са наставником Слободаном Јотићем који је задужен за њен рад.
Цела недеља била је усмерена на садржаје које омогућавају ученицима да самостално одређују свој пут и доносе одлуке у своју корист. Основна школа “Свети Сава“ искористила је и ову прилику да настави да промовише породичне вредности и афирмише дечија права.

Светлана Спасић, педагошки саветник

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: