ОШ ,,СВЕТИ САВА“ НА БАЗАРУ КРЕАТИВНИХ ИДЕЈА И ПРАКСИ

4 11536126_10153407384492766_7173911002143158125_n 11539811_932624870109306_501276192_o kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 006 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 014 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 031 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 032 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 036 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 041 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 043 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 044 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 049 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 050 kulturna uloga skole 19.i 20. jun 2015 06119. и 20. јуна 2015. године, у Дечјем културном центру у Београду, одржана је прва национална Конференција посвећена примени драме и уметности у образовању: „Културна улога школе и образовна улога културе – Драма у образовању“. Организатори конференције били су уметничко удружење БАЗААРТ и Дечји културни центар Београда.
Тема Конференције била је укључивање уметности и креативних методичких поступака, а посебно драме и позоришта, у циљу модернизације и актуелизације образовања у Србији. Циљ скупа био је да укаже на потребу за међусобном сарадњом сектора образовања и културе и њеним потенцијалима. Конференција је била намењена свим наставницима, васпитачима и стручним сарадницима у школама и неформалном образовању који осећају потребу за снажнијим присуством креативности у образовно-васпитном раду – кроз активно учење и иновативне приступе усмерене развоју наставе и културних компетенција ученика. Програм се обраћао и свим уметницима и посленицима у култури који препознају потенцијале за развој кроз ближу сарадњу два сектора, желе да унапреде сарадничке везе и прошире поље заједничког рада. Конференција је акредитована код Завода за унапређивање образовања и васпитања и носи два бода за стручно усавршавање.Радни језици скупа били су српски и енглески. Превод са енглеског био је обезбеђен.
Конференција је трајала два дана и обухватала је више различитих програмских целина које, свака на свој начин, проширују разумевање и подржавају иницијативе за прожимање уметности и образовања. У складу са темом скупа, већина програма била је практична и интерактивна. Програм Конференције је обухватио:
ПЛЕНАРНИ ДЕО , где смо чули излагања истакнутих стручњака из области образовања и културе из земље и иностранства; излагања су посвећена стратешком и практичном значају укључивања у учење креативних приступа развоју деце и младих.
ПАНЕЛ ДИСКУСИЈЕ , биле су прилика за разговор са стручњацима и практичарима који користе драму, позориште и друге уметничке приступе у образовању и васпитању.
РАДИОНИЦЕ су нам дале могућност да стекнемо искуство – како учити и подстаћи учење кроз драму и позориште у образовању, како унапредити своју праксу и учинити је интерактивнијом.
БАЗАР КРЕАТИВНИХ ИДЕЈА И ПОСТИГНУЋА, био је прилика да се прикаже рад кроз радионице, изложбе, пројекције, позоришни програм…
ПОЗОРИШНИ ПРОГРАМ, имао је за циљ да нас инспирише за будуће креативне подухвате. Током оба дана, у Дечјем културном центру и Малом позоришту „Душко Радовић“, имали смо прилику да видимо низ изузетних представа које су настале кроз креативни процес вођен са децом и младима.

За БАЗАР КРЕАТИВНИХ ИДЕЈА И ПОСТИГНУЋА могли су да се пријаве наставници, школе, организације цивилног друштва, установе културе, уметници и сви други који су поносни на резултате остварене кроз креативне методе у образовању и васпитању деце и младих.
У организацији Светлане Спасић, школског педагога, Оливере Илић, наставнице енглеског језика, Миље Милојевић Стоиљковић, учитељице и Јелене Чобић, библиотекара, наша школа је представила своје пројекте и умећа на штанду ,,Моја школа у филму, причи и слици“ у Дечјем културном центру. Представљен је пројекат ,,Књиге у руке“, а у оквиру њега, и разне активности које се у школи предузимају у циљу подстицања читалачких интересовања ученика: такмичење ,,Песниче, покажи се!“, представљање омиљене књиге – ,,Лига изузетних књига“, обележавање Светског дана дечје књиге, квиз – ,,Занимљива књижевност“, игрице за најмлађе – „Спретношћу до књиге“, волонтерске акције ученика школе у граду и у дечјем вртићу које промовишу читање , разне изложбе, представе и друге активности које промовишу читање и креативност ученика. Представљена је и издавачка делатност Школе – школски часопис и књига „БОНТОН“, коју су написале Светлана Спасић (педагог) и Миља Милојевић Стоиљковић (учитељица) као и међународни ученички пројекти размене дела националне књижевности (еТwиннинг) које је реализовала Оливера Илић (професор енглеског језика). Поред тога што су посетиоци могли да се упознају са умећима и остварењима наше школе, имали су прилику да учествују у наградном квизу. Извлачили су питања из књижевности, а за тачан одговор, награђивани су обележивачем за књигу школске секције – Наше рукотворине. Спроведена је и анкета ,,Зашто волим да читам?“. Штанд је посетило доста занимљивих људи из света културе, уметности и образовања, а школа је добила нове понуде да сарадњу.
Светлана Спасић, педагошки саветник
Јелена Чобић, школски библиотекар

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: