Пси су закон!!!

Извештај о подацима из разговора о проблему паса луталица

Група ученика која похађа часове грађанског васпитања, а коју чине ђаци одељења VI/1, присуствовали су у понедељак, 2.3.2015. године у учионици IV/3, разговору са госпођом Весном Тодоровић, замеником директора ЈКП „Комуналне службе”. Разговор је вођен на тему проблема који су ученици раније (у току текуће школске године) изабрали на часовима грађанског васпитања, а то је проблем паса луталица. Разговор је организован у просторијама школе јер се госпођа Весна сложила са тиме да одвоји део свог времена и на овакав начин помогне ученицима да се дубље упознају са овим проблемом и на тај начин дођу до неких нових података о њему, а који би им помогли да боље размеју и комплексност одабраног проблема.
Ученици су показали велико интересовање за овај проблем, постављајући различита питања која су целу групу довела до нових сазнања о азилу за псе и мачке у Пожаревцу, делатности Комуналног предузећа, условима удомљавања напуштених животиња,као и еутаназији, о којој су ученици већ имали извесна предзнања и на тему које су претходних недеља направили анкете како међу децом, тако и међу одраслима, у жељи да дођу до података о томе колико су грађани Пожаревца упознати са појмом еутаназије животиња. Такође, из разговора са госпођом Весном ученици су имали прилике да се упознају и са злоупотребама закона које се јављају у вези са лажним уједима паса луталица, тачније нападима које грађани инсценирају у циљу добијања новчане надокнаде која је законом у том случају загарантована.dhp46otm
Целокупан разговор је снимљен мобилним телефоном јер смо желели да и осталим ученицима донесемо што више података о проблему који није занемарљив како ни за нашу, тако ни за друге локалне заједнице. О његовој озбиљности сведочи и чињеница да су наше локалне власти одлучиле да отворе на територији нашетг града пре неколико година прихватилиште за напуштене псе и мачке на Драговачком путу, у непосредној близини хиподрома, у жељи, али и са законском обавезом, да овом проблему покушају да стану на пут, или барем ублаже његове последице отварањем 20 боксова за напуштене животиње, а колико смо из разговора закључили, још 5 боксова је у процесу изградње.
Изводе из овог двадесетшестоминутног разговора ученици ће објавити у часопису који ће бити посвећен предмету грађанског васпитања. До тада апелујемо на све грађане да чувају своје љубимце и не избацују их на улицу, као ни њихове младе, јер језгро овог проблема не лежи у самим животињама, већ у несавесном понашању појединаца који таквим понашањем излажу опасности не само невине животиње, већ ицелокупну друштвену заједницу.

предмет: Грађанско васпитање
одељење:VI/1

извештај саставио: Ненад Милошевић

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: