Светски дан дечје игре у ОШ „ Свети Сава “

Браћа Бедлеј,Тим и Скот, наставници у Калифорнији, творци су покрета за враћање дечје игре у школу.Они су прогласили 4. фебруар, 2015.год. Светским даном дечје игре у школи. Само неколико дана након њиховог објављивања овог датума на друштвеним мрежама , више од стотину школа широм света прикључило се овом покрету, међу њима и наша школа.

Повод за увођење овог дана, била је чињеница, да се данашња деца све  мање играју, а последице тога, могу се приметити у дечјем развоју и понашању. Можемо слободно рећи да је школа  део тог проблема. Из  деценије у деценију, школа је све мање место за игру. Домаћи задаци све више захтевају жртвовање слободног времена и то се дешава свуда у свету.

Значај игре

Игра се по својим карактеристикама разликује од свих осталих активности. Игра је нешто лично, па је и природно да је њен значај за дете тако дубок и многостран. Дете не види свет у ком живи исто као и одрасли. Ствари види онако како их доживљава. Дечји свет најприродније долази до изражаја у игри.
Игра развија органе, мишиће и целокупан организам. Развија дететову личност као целину, обогаћује и продубљује, затим развија дечје функције и способности, а само дете стиче искуство на веома карактеристичан начин.
Игра развија машту, помоћу које дете учествује у животу одраслих, комбинује разне особине и активности.
Док се игра, дете је често у ситуацији да се сналази, тражи нова решења, постане сналажљиво, самим тим развија интелигенцију.
Кроз игру се веома рано обликују позитивне моралне особине – савлађивање самог себе, смисао за подређивање заједници, одговорност, самосталност, поштење. У игри се васпитава  храброст, јер многе игре захтевају ризиковање. Игра је веома привлачна за дете, јер га опушта и смирује.

Светски дан дечје игре у ОШ „ Свети Сава “

Овај Дан је више од обичног дана игре.Он афирмише права детета; то је дан за родитеље, васпитаче, школе, једном речју ЗА СВЕ позив да размисле о томе шта могу да ураде да игру врате у детињство.
Наша школа се 04.02. прикључила глобалном покрету за враћање дечје игре у школу.
Ученици старијих разреда, окупили су се у малој сали матичне школе у периоду од 12.30 до 13.30,  док су учитељице Биљана и Слађана Благојевић, овај Дан обележиле у својим одељењима на часу Грађанског васпитања. Учешће у овом Дану узели су и ученици подручног одељења у Ћириковцу, у организацији учитељице Миље Милојевић Стоиљковић.
Једина инструкција за ученике, била је да тога дана у школу донесу своје најдраже играчке али да то не буду играчке које користе батерије или струју.Имали су пуну слободу да се самостално организују у игри.
Деца су уживала у друштвеним играма, луткама, лего-коцкама, аутомобилима, картама и слагалицама.Организатори овог догађаја, Оливера Илић, наставница енглеског језика, Светлана Спасић, школски педагог, Ненад Милошевић, наставник грађанског васпитања и Јелене Чобић, библиотекар, дозволили су ђацима да шире своје играчке по целој сали , нису се мешали у избор игара нити у сам начин играња.Имали су прилику да посматрају како деца доживљавају игру, колико им игре помажу да уђу у круг својих вршњака, да покажу своје физичке и умне домете, да изразе своју љубав према другу или другарици и да се уз све то добро забаве.Све ово сликом је забележио наставник српског језика, Слободан Јотић, са својом новинарском секцијом.
Деца су заборавила да се играју, а ми смо се потрудили да их подсетимо колико је игра важна за здраво детињство и указали на чињеницу да су игре васпитно и културно благо.
Драга децо, не заборавите, од играња се расте!
Захваљујемо се свој деци која су пренела део свог кутка за играње у школу. Хвала и организаторима који су у сусрету са ђацима оживели дане из свог детињства.
Јелена Чобић, библиотекар
                                                                                                     Светлана Спасић, дипл. педагог

3 Dan za igru, 04.02 2015 017 Dan za igru, 04.02 2015 022 Dan za igru, 04.02 2015 024 Dan za igru, 04.02 2015 028 Dan za igru, 04.02 2015 038 Dan za igru, 04.02 2015 042 Dan za igru, 04.02 2015 044 Dan za igru, 04.02 2015 046 Dan za igru, 04.02 2015 047 Dan za igru, 04.02 2015 049 Dan za igru, 04.02 2015 094 WP_20150204_002 WP_20150204_003 WP_20150204_004 WP_20150204_010

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: