На Фестивалу науке

_MG_1742

  Као и сваке и ове године наша школа је узела учешће у манифестацији „Научне чаролије 5“, која се одржавала у Основној школи Доситеј Обрадовић у Пожаревцу. Наша овогодишња презентација малих експримената носила је назив ,,Научна открића која мењају свет,,.

Учествавали су наставници Славица Филиповић, Биљана Дамњановић, Јелена Станојевић,  Даница Гаралејић и библиотекар Јелена Чобић, која је била и технички организатор.

Ученици који су били презентери научних чаролија су  Милојевић Ања и Лара Петровић 5/1 са  огледом „Посматрање скробних зрна  микроскопом и Хроматографија. Презентацију експеримената Дисекција ока,  Доказивање присуства конкавних и конвексних сочива у наочарима и Како се парави фотографски апарат, изводили су  ученици Лaзар Ранђеловић7/3 и Марија Јовановић 6/3. За огледе из хемије били су задужени ученици осмог разреда Јелена Јевтић и Мирјана Миленковић 8/3, а њихови експерименти су били : Боје светлости и Јајо-огледи. Географијa се представила вулканом и његовим ерупцијама, а представници  су били  Ања Васовић и Младен Симић 6/3 .

-Научне чаролије је званично отворио директор школе, а у 10 часова је почело излагање експеримента. На „чаролијама“ је било пуно учесника из других градова. Сви експерименти које су изводили ученици су били веома интертесантни и разноликост експеримента дао је посебну ноту посматрачима.

Наша школа је имала је имала велики број посетилаца и сви експерименти су успешно, више пута изведени, а најзапаженији је био вулкан који је својом величином привлачио пажњу. На микроскопу су показана скробна зрна која су имала одличну посећеност. Ово је одлична прилика да се ученицима наука и експерименти покажу кроз игру и забаву, на занимљив начин. Научне чаролије су затворене у 18 часова, а ново окупљање је заказано за следећу годину.

_MG_1741На фестивалу су учествовале и друге основне и средње, а теме су биле: Чаролија боја, Чудесна планета, Руке у тесту – мали научници, Хемијски врт, Наука нас окружује са свих страна, Електромагнетизам, Компас који не показује стране света, Електрони у коси за сјајну фризуру,Играјмо се географије, Наук није баук. _MG_1733Поред школа. учествовао је и Физички факултет Београд, Центар за промоцију науке: Планетаријум, Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ и BCS Proffesional, А у медијатеци ОШ „Доситеј Обрадовић“ одржана су и три предавања.

 

 

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: